SEO of Search Engine Optimization is voor bedrijven een manier om online sneller vindbaar te zijn via zoekmachine Google. Het kan van pas komen bij het aanprijzen van producten, acties of bepaalde kortingen. Tegenwoordig vind je haast geen bedrijf meer dat niet probeert om beter vindbaar in Google te zijn. Maar aan boord van Google bevindt zich ook een andere, zeer bekende zoekmachine die je waarschijnlijk kent en al lang gebruikt, namelijk: YouTube. De tweede grootste zoekmachine ter wereld na, je raadt het al, Google. Net als de zoekbalk van Google heeft ook YouTube dezelfde soort zoekfuncties, maar dan natuurlijk voor video’s. Voor bedrijven die gebruikmaken van YouTube zijn dit doorgaans instructie- of reclamefilmpjes, maar ook deze filmpjes op YouTube kunnen tot meer bezoekers op je pagina leiden en meer potentiële klanten. In dit blog kom je erachter hoe je YouTube optimaal inzet voor jouw online vindbaarheid en marketingdoeleinden.
Dat ‘goed vindbaar’ zijn klinkt misschien leuk en aardig, maar hoe lukt je dat als bedrijf? Net als informatie op Google wordt er per dag op YouTube voor wel enkele miljoenen minuten aan video’s geüpload, gekeken en gedeeld via andere (sociale) mediakanalen. Hoe val je op in de menigte? Zorg er allereerst voor dat je een filmpje maakt met een goede kwaliteit. Gelukkig hoef je daar geen dure camera’s voor aan te schaffen. Met je mobiele telefoon kun je vaak al een heel eind komen. Denk ook goed na wat er precies in je filmpje komt en wat voor doel je video heeft. Wordt het een instructiefilmpje voor je producten? Of juist een strakke overview en kennismaking met je bedrijf? Onthoud dit even, want daar komen we straks op terug!
Anders dan bij een tekst, is een video vaak een stuk interactiever voor de kijker. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Een tekst kun je snel ‘lezen’ of scrollen, maar toch blijft een lezer op je pagina. Bij een video kan er vooruit gespoeld worden. Maar natuurlijk wil je eigenlijk dat iedereen je filmpje ziet en niemand je video wegklikt. Misschien is het een open deur: het is belangrijk dat de content van je video echt in orde is. Het hangt ervan af wat je precies te vertellen hebt, maar doorgaans gaat het om een kernboodschap, een uitleg, tips of juist een product wat je aanbeveelt. Focus je hier dan ook op in je video. Hoe je je kijkers vervolgens geboeid houdt?
Een aantal alinea’s terug vroegen we nog om goed na te denken over de precieze inhoud van je filmpjes op orde te hebben. Want net als bij SEO voor Google kun je je filmpjes voorzien van een aantal belangrijke onderdelen die ze beter vindbaar maken. In dit geval gaat het niet om de directe inhoud van de video zelf, maar om de verschillende tags, een SEO-waardige titel en beschrijvingen die je kunt meegeven aan de video. Deze omschrijvingen, thema’s en tags zijn een soort Meta descriptions voor een YouTube-video. Met de hand kun je zelf aangeven wat belangrijk is en op welke zoekwoorden je video gevonden moet worden. Deze kun je dan ook toevoegen aan de beschrijving van je video. En o ja: als je een playlist maakt met meerdere video’s, moet je deze playlist ook voorzien van een passende naam. Dit draagt eveneens bij aan een betere vindbaarheid.
Het is lastig te zien wie je webpagina precies bezoeken en is het niet duidelijk of ze iets wel of niet leuk of interessant vinden. Het verschil met video’s op YouTube is dat op YouTube wel kunt zien hoeveel reacties (en wie ze geschreven hebben) en likes een video heeft. Onthoud ook: hoe meer likes of shares een video heeft op andere mediakanalen of YouTube zelf, hoe hoger je video ook te vinden is in YouTube. Het ‘doorklikpercentage’, bijvoorbeeld naar je eigen YouTube-pagina draagt hier bovendien aan bij. Tot slot heb je de abonnees. Dit zijn belangrijke indicators voor de populariteit van je video’s. Ook krijgen zij, wanneer ze een abonnement hebben, je video’s sneller te zien in de ‘voorgestelde video’-lijst. Het verwerven van abonnees kun je doen door oproepen aan je kijkers aan het einde van je video te plaatsen.
Als je een of meerdere filmpjes hebt, wil je zien dat ze bekeken worden. Dat hoeft niet per se altijd via YouTube. Je kunt je eigen filmpjes immers gebruiken om te delen via jouw website en eigen sociale mediakanalen. Zo kun je de filmpjes hergebruiken en dat levert meteen weer meer kijkers op. Beperk je dus niet alleen tot de vindbaarheid op YouTube zelf, maar laat je filmpjes ook schitteren op je eigen kanalen. Hiervoor heeft YouTube een handige embed- of ‘insluit’-functie, waardoor je gewoon vanaf je eigen website het filmpje kunt bekijken zonder dat je meteen naar YouTube gaat. Deze vind je onder de ‘Delen’-knop rechtsonder je video.
YouTube is onderdeel van Google. Vergeet dit niet. Veel SEO-oplossingen die je gebruikt om zelf ook beter vindbaar te worden in de zoekmachine van Google, zijn doorgaans geschikt voor YouTube. Ook YouTube werkt namelijk met pagina’s. De video’s die het meest overkomen met het zoekresultaat of die op vindbaarheid geoptimaliseerd zijn, komen in de hogere regionen van de pagina te staan.
Wij kunnen ons voorstellen dat je je als ondernemer of bedrijf liever bezighoudt met je klanten en de producten die je maakt of verkoopt. Logisch natuurlijk. Toch is de online marketing van je dienst of product een belangrijk onderdeel om je bedrijf beter te maken en potentiële klanten te winnen. Weet je niet zo goed hoe je aan de marketing van jouw bedrijf moet beginnen? Of hoe je een YouTube-filmpje optimaal in kunt zetten voor je online marketing en vindbaarheid? Schakel dan de hulp van ons in en neem vandaag nog contact op. ROIpartners voorziet je van SEO advies op maat.