Welke invloed heeft duplicate content op je vindbaarheid?

Geplaatst op 28 februari 2019 door Mitchell in Uncategorized

Als website-eigenaar heb je er vast wel eens van gehoord: duplicate content. De kans is groot dat je ook wel weet wat het ongeveer betekent. Toch bestaan er stiekem nog veel misverstanden over dit begrip. Wat betekent het nu eigenlijk precies en welke invloed heeft duplicate content? En misschien nog wel belangrijker: wat doet het met je vindbaarheid binnen Google?

Duplicate content: wat is het?

Voordat we ingaan op de invloed van duplicate content, is het belangrijk om te weten wat dit nu precies is. Vertaald in het Nederlands betekent dit ‘dubbele inhoud’. We spreken van duplicate content – de naam zegt het eigenlijk al – als twee webpagina’s dezelfde inhoud bevatten. Dit kan zowel binnen je eigen website zijn (intern) als buiten je eigen website (extern). Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee varianten?

Interne duplicate content

Zoals hierboven uitgelegd, heeft interne duplicate content betrekking op de inhoud van je eigen website. Het is een veelvoorkomend probleem bij webshops. Bijvoorbeeld als een bepaald product in meerdere categorieën wordt weergeven. Hieronder vind je een (fictief) voorbeeld van interne overlap. In dit geval gaat het om twee dezelfde producten, die onder verschillende categorieën vallen:

 

https://hippelerenschoenen.nl/merknamen/merk-x/boots-orignal-brown
https://hippelerenschoenen.nl/laarzen/smalle-pasvorm/merk-x/boots-orignal-brown

 

Overlap zoals in het bovenstaande voorbeeld veroorzaak je vrijwel altijd zelf. En dat is eigenlijk juist fijn, want dat betekent dat je het ook zelf kunt oplossen. Jij bent namelijk degene die de inhoud van jouw eigen website kan aanpassen. Je kunt dit probleem redelijk eenvoudig oplossen door gebruik te maken van een canonical tag. Met deze tag geef je aan welke URL door Google geïndexeerd moet worden. Het is hierbij wel goed om te weten dat dit geen garantie is voor een juiste indexatie. Het blijft slechts een verzoek, dat zoekmachines kunnen negeren. Dit gebeurt echter wel alleen als daar aanleiding voor is. Bijvoorbeeld als er andere signalen zijn die erop duiden dat een andere URL de juiste is.

Externe duplicate content

invloed duplicate content

Bij externe duplicate content werkt het anders. Worden jouw teksten opeens ook weergeven op een andere website? Dan kun je dit natuurlijk niet zelf aanpassen. Vaak gebeurt dit niet eens bewust. Meestal gaat het om productinformatie of een persbericht dat – met goede bedoelingen – is overgenomen. Vooral bij webshops met veel producten is dit heel verklaarbaar. Wil je toch een productomschrijving op jouw website plaatsen die ook op een andere website staat? In dit geval kun je dergelijke teksten het beste herschrijven in jouw eigen woorden. Zo voorkom je dat duplicate content invloed heeft op jouw vindbaarheid.

Wanneer is duplicate content een probleem?

Google werkt zo dat hij altijd de meest relevante informatie aan zijn bezoeker laat zien. Zijn er twee URL’s met dezelfde inhoud? Dan raakt Google in de war. In dit geval kiest de zoekmachine zelf welke pagina hij wel en niet laat zien. Het zou dus zomaar kunnen dat Google de voorkeur geeft aan een andere URL dan jij. Met als resultaat dat de verkeerde pagina in de zoekresultaten verschijnt. In dit geval heeft duplicate content dus negatieve invloed op je vindbaarheid binnen Google.

Het beste wat je kunt doen is duidelijkheid creëren, zodat de zoekmachine niet hoeft te twijfelen tussen twee verschillende pagina’s. Heeft de zoekmachine geen duidelijkheid? Dan verschijnen beide pagina’s sowieso lager in de zoekresultaten. Zorg er dus voor dat Google niet hoeft te twijfelen. Dit kun je het beste doen door unieke content op je website te plaatsen. Later in dit artikel gaan we hier verder op in.

Hoe identificeer je duplicate content

Nu het duidelijk is waarom je overlap beter kunt voorkomen, ben je waarschijnlijk benieuwd hoe je het herkent. Er zijn verschillende manieren om dubbele inhoud te identificeren. We bespreken een drietal methoden:

Title tags en meta descriptions

Binnen je eigen website is dubbele inhoud gemakkelijk te herkennen. Dit kan met behulp van Google Search Console. Via deze tool kun je eenvoudig controleren of er overlap is in de title tags en meta descriptions. Maar let op! Overlap in de title tags en descriptions betekent niet altijd meteen dat er daadwerkelijk sprake is van dubbele inhoud. Het kan natuurlijk ook dat je verschillende pagina’s dezelfde tag en description hebt gegeven, maar dat de content op de pagina gewoon uniek is.

Toch is het controleren van meta gegevens een goede manier om duplicate content te herkennen. Heb je dubbele title tags en meta descriptions gevonden? Dan is dat in ieder geval een goede aanleiding om te controleren of is écht sprake is van dubbele inhoud op deze pagina’s.

Crawlstatistieken

crawlstatistieken bij duplicate content

Een andere aanwijzing voor duplicate content is het signaleren van grote pieken in de crawlstatistieken in Google Search Console. Als website-eigenaar is het controleren van de deze statistieken waarschijnlijk geen dagelijkse kost, maar het kan zeker geen kwaad om het een keer te controleren. Bestaat jouw website uit 50 pagina’s, maar wordt er dagelijks veel meer gecrawld? Dan kan er sprake zijn van dubbele inhoud op je website.

Zoekopdracht via Google

Vind je de twee bovenstaande methoden iets te technisch? Een andere manier om dubbele inhoud op je website te constateren is door simpelweg een zoekopdracht via Google te doen. Komt er een andere pagina van jouw website naar boven dan je verwachtte? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met overlappende pagina’s op jouw eigen website.

Hoe voorkom je duplicate content?

Je weet nu wat de invloed is van duplicate content en hoe je het op je website herkent. Maar wat is nu eigenlijk de beste manier om het te voorkomen? Het antwoord op deze vraag is heel simpel: creëer unieke content! Hierdoor weet je zeker dat er – in ieder geval binnen je eigen website – geen overlap is.

Het creëren van unieke content kost natuurlijk tijd. Vooral als het gaat om productteksten of overeenkomende pagina’s op je website is dit een tijdrovend klusje. Toch is het zeker de moeite om hier tijd in te investeren. Unieke teksten op je website dragen namelijk sterk bij aan de online vindbaarheid van je website. De invloed van duplicate content wordt hierdoor irrelevant. Zodra alle teksten op de website anders zijn, is overlap vrijwel onmogelijk.

Unieke informatie voor jouw bezoekers

Naast dat Google blij is met de unieke content op jouw website, is dit ook prettig voor jouw bezoekers. Je bezoekers zijn immers op zoek naar betrouwbare en relevante informatie. Stel, je komt op een website waarbij nagenoeg elke pagina dezelfde informatie bevat. Daar word je niet veel wijzer van. Het is eerder verwarrend. Door elke pagina uniek en relevant te maken, voegt dat waarde toe voor Google én voor jouw bezoekers.

Tot slot

We begrijpen dat je als ondernemer weinig tijd hebt om deze unieke content allemaal zelf te creëren. Gelukkig hoef je dit ook niet allemaal zelf te doen. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het creëren van unieke content? We helpen jou hier graag mee. Bij ROIpartners zijn we expert op het gebied van online vindbaarheid. Met behulp van SEO en SEA maken we jouw website beter vindbaar binnen Google. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Onder het genot van een kop koffie vertellen we je er graag meer over.

Meer informatie?

Vul onderstaande formulier in of bel ons op +31 (0)76 303 58 74.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees meer