SEO Zomeroverzicht 2019: trends en ontwikkelingen

Geplaatst op 23 juli 2019 door Rene in seo

Ondanks dat de automatic reply in deze tijd van het jaar veelvuldig wordt toegepast, de airco op volle toeren draait en extra flesjes water welkom zijn, draait de online marketingwereld verder. Ook op SEO-gebied zijn er deze zomer nieuwtjes te melden. Nieuwtjes waar jij als marketeer, bedrijf of ICT’er iets aan hebt om je bedrijf of producten te promoten. Benieuwd wat deze ontwikkelingen, updates en nieuwtjes zijn of wil je hier meer over weten? In onze nieuwe blog lees je meer over opmerkelijke ontwikkelingen op het gebied van SEO en online marketing.

De Google Core-update

De Google Core-update is een algoritme-update die Google begin juli doorvoerde. Online marketingbureaus kunnen deze update zeker zijn opgevallen. Toch heeft niet ieder bedrijf iets gemerkt van deze update. Google voerde een aantal updates uit die invloed en veranderingen in het organisch verkeer naar websites bracht. Het was de eerste keer dat Google, via Twitter, aankondigde een algoritme update uit te voeren. Na de ‘Florida 2’-update in maart van dit jaar (die Google dan weer niet aankondigde), is de zomer-update op 3 juni uitgevoerd. Door de update kan het zijn dat sommige websites ineens minder hoog in Google te vinden zijn. De update van Google onderstreept nogmaals het belang om unieke content en met name betrouwbare websites te onderhouden.

Op deze sites moet dan genoeg originele en unieke content te vinden zijn. Voor veel online marketingbureaus toch een waardevol gegeven om te werken aan hun blogs, websites van klanten of andere online marketingdoeleinden.

Meeluisteren via Google Voice Search

Dat het altijd zonneschijn rond Google is, bewees een onderzoek van de Belgische nieuwszender VRT in juli. Google blijkt, via Google Voice Search en andere Google Home-apparaten, berichten van Nederlands sprekende gebruikers te beluisteren. Medewerkers van Google luisteren zo, zonder dat hier toestemming voor is gegeven of dit kenbaar is gemaakt, mee met zoekopdracht maar ook privégesprekken van de gebruiker. Google erkent dat het gebeurt, maar geeft aan dat haar medewerkers de privacy niet schenden en de gebruikers anoniem blijven. Google zou de informatie gebruiken om de applicaties en gebruiksvriendelijkheid van de spraakassisstent te verbeteren.

Is meer content altijd beter?

Er lijkt tegenwoordig geen consensus te zijn of meer content (of meer woorden) ook bijdraagt aan een hogere vindbaarheid in Google. Enerzijds zijn er experts die zeggen dat blogs met meer dan 1000 (soms wel 2000 of 2500) woorden ideaal zijn om als bedrijf beter vindbaar in de zoekmachine te zijn. Software-ontwikkelaar MOZ.com komt in juli met een aantal tips naar buiten. Volgens MOZ is het belangrijk om waardevolle content te produceren. Hoe je dit doet? Inmiddels is er een breed aanbod verschillende tools online te vinden die je blogberichten (met daarin waardevolle links) interessanter voor de lezer kunnen maken. Dit kan door middel van data (in de vorm van statistieken of tabellen, vaak in helder opgemaakte designs).

Gaat kwaliteit hier voor kwantiteit? Zo lijkt het wel. Ook omdat de website verder aanraadt om ‘experts’ te quoten. Dit kan door middel van interviews met eigenaars, experts of interviews. Door een laag expertise aan je berichten toe te voegen, creëer je volgens MOZ content met een hoge waarde voor je lezers.

SEO draagt bij aan de vindbaarheid van je website

 

Vergeet je afbeeldingen niet!

Wanneer je als online marketeer of SEO-specialist meerdere blogs beheert, bijvoorbeeld voor linkbuilding of het creëren van content, ben je vast niet onbekend met het plaatsen van afbeeldingen bij je blogs. Het lijkt een vervelende bijkomstigheid om wéér in Pixabay, Creative Commons of Flickr te duiken om op zoek te gaan naar alweer rechtenvrije afbeeldingen. Toch zijn afbeeldingen bij je blogberichten nog altijd ontzettend belangrijk om je content te voorzien van meer waarde. Niet alleen vormt het een prettige afwisseling voor de lezer. Het draagt bovendien bij aan de uitstraling van je blog. Net als bij een nieuwsbericht willen mensen ook graag ‘plaatjes kijken’, het zien van afbeeldingen kan mensen dan ook aansporen of inspireren een bepaalde keuze of aankoop te maken. Om je afbeeldingen helemaal SEO-Proof te maken moet je niet vergeten om de juiste ALT-beschrijvingen, omschrijving en titel van de afbeelding toe te voegen.

Zet in op mensen, niet op cijfers

Anno 2019 worden zoekmachines gebruikt, geoptimaliseerd en soms ook vervloekt als nooit tevoren. Ook de ‘online leek’ weet steeds beter hoe om te gaan met een zoekmachine zoals Google. Dit heeft ook zekere invloed op de content die je schrijft, deelt en publiceert. Door de verbeterde online handigheid van internetgebruikers weet men steeds beter reclame van unieke content te onderscheiden. Mocht je het als online marketeer nog niet hebben gedaan: zet met je content in op mensen, niet langer op cijfertjes. Unieke content blijkt nog altijd een belangrijk instrument om mensen te triggeren. Probeer daarom altijd zo professioneel mogelijke teksten na te streven in goed leesbaar Nederlands. De waarde die mensen aan je blogs en andere berichten hechten verbeterd hierdoor.

Meer weten?

De wereld van tech, marketing en SEO blijft zich ontwikkelen. Iedere maand worden duizenden, zo niet miljoenen websites geoptimaliseerd zodat zij beter vindbaar zijn in Google. Het is gebruikelijk dat je als ondernemer niet altijd op de hoogte bent van deze ontwikkelingen. Je bent immers bezig met je bedrijf en producten. Online marketing is dan ook iets wat in sommige gevallen beter uit te besteden is. Aangezien het onderhouden en beter vindbaar van je website maken toch wat tijd in beslag neemt. Ben je benieuwd wat ROIpartners voor jou en je bedrijf kan betekenen? Neem vandaag contact met ons op, wij kunnen je website en bedrijf ongetwijfeld helpen om beter vindbaar te zijn in Google.

 

 

 

 

 

 

Meer informatie?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.