Basis SEO voor WordPress websites

Geplaatst op 8 november 2017 door Mitchell in seo

Veel van onze opdrachtgevers maken gebruik van WordPress websites. WordPress websites bieden enorm veel mogelijkheden, zo ook voor SEO. Soms zien mensen zelfs door de bomen het bos niet meer, zo veel mogelijkheden zijn er. In dit blogbericht gaan we in op een aantal basisinstellingen en optimalisatie mogelijkheden voor WordPress websites.

Optimalisatie mogelijkheden WordPress websites

In dit artikel gaan we in op de eerste 3 punten die de basis vormen voor een goed geoptimaliseerde WordPress website:

  1. Zoekmachine vriendelijke URLs
  2. Robots.txt
  3. XML Sitemap

Volgens een onderzoek van W3Techs, verschenen op 1 oktober 2017, zou 28,8% van de websites (wereldwijd) op WordPress draaien. Het voordeel van WordPress is, dat dit systeem zeer uitgebreid, gratis in gebruik en te gebruiken is door mensen zonder technische achtergrond. Echter, om goed te scoren in zoekmachines is het belangrijk je WordPress website goed te optimaliseren. Dit geldt uiteraard voor alle websites, ongeacht het systeem.

1. Gebruik zoekmachine vriendelijke URLs

De eerste en makkelijkste tip is om gebruik te maken van zoekmachine vriendelijke URLs. Standaard worden URLs opgebouwd door middel van een pagina-ID. Hieruit kan een zoekmachine zoals Google natuurlijk niet opmaken wat het hoofdonderwerp van de pagina is.

In het dashboard zie je in het menu de kop instellingen, hier ga je naar het sub-item permalinks. Je kunt hier zelf kiezen hoe de URL als structuur wordt opgebouwd. In de meeste gevallen volstaat het om te kiezen voor de berichtnaam als permalink.

Permalink instellingen WordPress

Kies bij instellingen > permalinks voor berichtnaam als permalink.

Let op: om deze instelling te kunnen aanpassen, dient de .htacces file herschrijfbaar te zijn.

2. Maak een robots.txt bestand aan

Robots.txt laten genereren

Laat je robots.txt bestand genereren met behulp van een plugin.

Met een robots.txt bestand kun je aan Google en andere zoekmachines aangeven welke delen van de website wel of niet geïndexeerd mogen worden. Zorg er in principe altijd voor dat de belangrijkste pagina’s van de website indexeerbaar zijn. Mits de website af is uiteraard. Soms zien we dat een testversie van een nieuwe website wordt afgeschermd tijdens de ontwikkeling ervan. Zodra de website “live” mag, is het dan wel zaak dat je de website “open” zet voor zoekmachine robots.

In beginsel is het voldoende om een standaard robots.txt aan te maken, waarin staat dat zoekmachine robots je website mogen indexeren (en dus beoordelen en ranken).  Wij gebruiken vaak de plugin All in one SEO. Hier kun je een standaard robots.txt laten generen.

Genereer een XML sitemap

XML sitemap aanmaken

Meld je XML sitemap aan bij alle zoekmachines

Met dezelfde plugin laten we ook direct een XML sitemap genereren. In feite breng je zoekmachines op de hoogte van welke pagina’s je website bevat. Je kunt hier automatisch nieuwe pagina’s aan laten toevoegen. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe informatiepagina aanmaakt, wordt dit direct kenbaar gemaakt bij zoekmachines. Eveneens kun je prioriteiten aangeven tussen pagina’s en kun je aangeven hoe frequent de zoekmachine een pagina mag bezoeken.

Wanneer je jouw website bij Google Search Console hebt aangemeld, kun je hier je XML sitemap invoeren. Eventuele fouten en waarschuwingen worden direct aangegeven door Google. Naast Google kun je de XML sitemap ook bij alle andere zoekmachines aanmelden.

In een volgend artikel zullen we ingaan op meer mogelijkheden om WordPress websites te optimaliseren voor zoekmachines.

Meer informatie?

Vul onderstaande formulier in of bel ons op +31 (0)76 303 58 74.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees meer