Miljardenboete voor Google

Geplaatst op 27 juni 2017 door Mitchell in Uncategorized

Google heeft van de Europese Commissie een recordboete opgelegd gekregen. Vanwege het machtsmisbruik van de zoekmachine moet Google een boete van ruim 2,4 miljard euro betalen. Dit is de hoogste straf ooit in een mededingingszaak. Intel was hiervoor recordhouder met een boete van 1,06 miljard euro wegens concurrentievervalsing.

Europese Commissie onderzoekt Google

De Europese Commissie heeft zeven jaar onderzoek uitgevoerd naar de zoekmachinegigant. De conclusie uit het onderzoek is dat Google zoekresultaten van zijn eigen Shopping voortrekt op de resultaten van concurrenten. Hierdoor maakt Google misbruik van zijn machtspositie.

De Eurocommissaris Margrethe Verstager vertelt tijdens een persconferentie in Brussel dat het handelen van Google illegaal is onder EU-mededingingsregels. Google ontnam andere bedrijven de mogelijkheid op een eerlijke manier te concurreren. Daarnaast ontnam Google de consumenten een ‘echte’ keuze te kunnen maken in de diensten en de voordelen van innovatie. Dit laatste is volgens Verstager nog belangrijker dan de oneerlijke concurrentie.

Concurrenten van Google Shopping

De commissie heeft bewijs dat Shopping van Google wordt voorgetrokken in de zoekresultaten. Kunstmatig werden de concurrenten lager geplaatst, waardoor op deze advertenties veel minder geklikt werd. Dit ging ten nadele van concurrenten als Expedia, Amazon en Tripadvisor. Ook Beslist.nl is slachtoffer van het misbruik. CEO Kees Verpalen vertelt dat de bezoekersaantallen van Beslist.nl is gehalveerd sinds Google de Shopping dienst begon. Een aantal jaren terug verloor Beslist.nl al veel klanten door de overgang aan het CPS-model (cost per sale), hierdoor vielen de kosten veel hoger uit volgens retailers. Dit is na alle ophef voor een deel teruggedraaid. Sinds Google Shopping zijn ze nog eens veel klanten kwijtgeraakt.

Google in beroep

Google is het oneens met de conclusie en beraden zich op een beroep. Wanneer het bedrijf het gevecht over de boete aangaat kan het nog jaren duren voordat deze strijd gestreden is. Wanneer Google uiteindelijk de boete moet betalen gaat deze 2,4 miljard naar de Europese schatkist. De commissie stelt dat de Europese belastingbetaler hierdoor 2,4 miljard minder belasting hoeft te betalen. Zo ver is het alleen nog lang niet. De uitkomst van het beroep kan nog jaren op zich laten wachten.

 

 

Meer informatie?

Vul onderstaande formulier in of bel ons op +31 (0)76 303 58 74.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees meer