Hoe maak ik een overzichtelijke website navigatie?

Geplaatst op 8 mei 2014 door Mitchell in Uncategorized

De website navigatie in een notendop:

Dit is een wat langer blogartikel dan u van ons gewend bent. Daarom beginnen we dit maal met een opsomming van de belangrijkste tips. Vervolgens gaan we dieper in op ieder onderwerp.

  • Kies een logische hiërarchie
  • Plaats niet op iedere pagina een link naar de volgende pagina
  • Maak gebruik van een kruimelpad
  • Zorg dat bezoekers niet te vaak hoeven te klikken om bij de gewenste inhoud te komen
  • Gebruik tekst-links en tekst-menu-items
  • Maak een HTML sitemappagina met actuele links in een logische hiërarchie
  • Meld een XML sitemap aan bij Google
  • Zorg voor een bruikbare 404-foutpagina
  • Voorkom dat zoekmachines uw 404-foutpagina’s kunnen indexeren

Website navigatie en zoekmachines

Een duidelijke navigatie op uw website is erg belangrijk voor zoekmachines. Gebruikers moeten snel en gemakkelijk de inhoud op uw website kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Een simpele vuistregel is, dat wanneer gebruikers de inhoud goed kunnen vinden, de zoekmachine dit over het algemeen ook kan. De zoekmachine ziet aan de website navigatie welke pagina belangrijk is en welke pagina minder belangrijk is.

Kies een logisch navigatiepad

Stippel een navigatieplan uit vanaf uw homepage. De homepage is vaak de meest bezochte pagina. Zodoende begint de route voor de bezoeker vanuit deze pagina. Denk goed na over de grootte van uw website en het aantal pagina’s dat hiermee samen hangt. Als er veel pagina’s zijn over ieder een specifiek onderwerp dat wel gerelateerd is aan elkaar, kies dan voor een tussenpagina. Enkele voorbeelden:

  • Homepage –> overzichtpagina –> pagina met specifiek onderwerp
  • Homepage –> categoriepagina –> productpagina
  • Homepage –> categoriepagina –> subcategorieën –> productpagina
  • Homepage –> overzicht diensten –> specifieke diensten
  • Homepage –> dienstpagina

Maak de navigatie inzichtelijk

Door gebruik te maken van een broodkruimel pad of navigatieoverzicht, ziet de bezoeker op ieder moment op welke pagina hij of zij zich bevind. Een kruimelpad is niets anders dan een rij interne links bovenaan de pagina met het pad dat hij heeft doorlopen door de website. In feite worden bovenstaande navigatiepaden nogmaals inzichtelijk gemaakt. Het voordeel is dat de bezoeker hierdoor gemakkelijk terug kan keren naar een eerdere pagina.

De opbouw van de URL

Zorg ervoor dat het laatste deel van de URL verwijderd kan worden. Niet iedereen gebruikt uw navigatie hetzelfde, het is daarom belangrijk dat dit voor iedereen werkt. Zo zijn er mensen die via de URL navigeren. Door het laatste deel van de URL te verwijderen, hopen zij terug te keren naar een vorig niveau in de website. Bijvoorbeeld:

  1. De bezoeker leest een blogartikel op uw site:
  2. http://www.mijnblogsite.nl/archief/2014/het-blogartikel/
  3. Na het lezen wilt hij terugkeren naar het archief van 2014, voor een overzicht van alle artikelen die in 2014 zijn geplaatst. Het gedeelte “/het-blogartikel/” wordt verwijderd:
  4. http://www.mijnblogsite.nl/archief/2014/
  5. Of het men wilt terug daar het algehele archief:
  6. http://ww.mijnblogsite.nl/archief/

Het is dus belangrijk dat deze URL’s werken. Is dit niet het geval dan zal de bezoeker een 404-foutpagina te zien krijgen: “pagina niet gevonden”. Ook dit is een pagina die u kunt optimaliseren. Zorg dat hier links naar uw belangrijkste pagina’s zijn te vinden. Zodoende kunnen bezoekers hun weg op uw site snel hervatten.

Creëer twee verschillende sitemaps

Een sitemap laat de structuur van uw website zien. Over het algemeen is dit een hiërarchische lijst van de pagina’s op de site. Bezoekers en zoekmachines kunnen hier terecht voor het vinden van de juiste pagina op uw website.

In de ideale situatie heeft u één sitemap voor de bezoeker (de HTML sitemap) en één sitemap speciaal ingericht voor de zoekmachine (de XML sitemap.

Heeft u iets aan dit artikel gehad? Wij waarderen het als u dit artikel deelt met uw vrienden en kennissen:

Meer informatie?

Vul onderstaande formulier in of bel ons op +31 (0)76 303 58 74.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees meer