Doormiddel van het juiste gebruik van headings wordt de SEO (zoekmachine optimalisatie) van jouw website aanzienlijk verbeterd. Headings zijn de kopjes die in de codering afgekort worden naar h1, h2, h3. Google kijkt naar jouw heading tags en kan op die manier bepalen waar de pagina over gaat. Op deze manier kan Google jouw website tonen aan het juiste publiek bij relevante zoekopdrachten.
Er is een gemakkelijk geheugensteuntje zodat je de kopjes makkelijk uit elkaar kan houden. Vergelijk jouw website maar eens met een boek. Een boek heeft een titel en is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. Deze hoofdstukken bestaan uit paragrafen. Op deze manier hoort elke pagina op jouw website ook opgebouwd te zijn. Dit doen we door gebruik van headings voor betere SEO!
De H1 heading staat gelijk aan de titel van een boek. Hiervan is er maar één per boek, of in jouw geval per pagina (of artikel). De H1 kop staat bovenaan jouw pagina en bij de meeste systemen zoals WordPress wordt de titel van een artikel of pagina automatisch gezien als een H1 tag. Deze hoef je dan niet handmatig in het artikel toe te voegen.
In dit artikel wat je nu leest is de H1 kop “Gebruik van headings voor SEO”.
Elk boek is onderverdeeld in hoofdstukken. Op deze manier blijft het geheel overzichtelijk en lijkt een grote lap tekst beter overbrugbaar. Om jouw website zo leesbaar mogelijk te maken voor Google (en ook de lezer natuurlijk!) is het aan te raden om jouw teksten ook te verdelen in tussenkopjes. Hier hebben we de H2 tag voor. Mocht het relevant zijn voor jouw tekst om ook nog wat onderverdeling te hebben in de H2 kopjes, dan hebben we nog een H3 kop. Dit is de (sub)paragraaf in een boek. De meeste systemen geven de optie om op te lopen tot H6, maar dat wordt nauwelijks gebruikt en is ook niet relevant voor jouw SEO. Google vindt het fijn als je niet hoger gaat dan H3.
Google leest de verschillende headings en bepaald aan de hand hiervan waar jouw pagina over gaat. De zoekmachine ziet de titel (H1 kop) als de belangrijkste kop. De H2 kopjes is iets minder waardevol. H3 zit daar weer onder. Kortom, hoe hoger het cijfer achter de H, hoe minder waarde Google eraan hecht. Daarom is het nuttig om goed over jouw kopjes indeling na te denken. Kopjes die niet voldoen aan de keywords waar jij op gevonden wilt worden kan je het beste een H3 tag geven.
Als je gebruikt maakt van headings kan je deze aangeven doormiddel van codes. Een H2 kop ziet er zo uit: <h2>dit is een tussenkop</h2>. Op deze manier kan je in de bron van andere websites ook bekijken wat hun kopindeling is.