Google Shopping wordt gratis: hoe profiteer jij hiervan?

Geplaatst op 23 april 2020 door Giel in Uncategorized

Bill Ready, commercieel directeur bij Google, maakte in april bekend dat de ‘Shopping tab’ van Google binnenkort gratis gebruikt kan worden door online verkopers. “Vanaf volgende week bestaan de zoekresultaten in Google Shopping voornamelijk uit gratis productvermeldingen”, liet hij weten in een nieuwsblog op Google. Vanaf eind april kunnen bedrijven in de Verenigde Staten al gebruik maken van de gratis dienst. Europa en de rest van de wereld volgen in de maanden die volgen. Dit betekent dat jij als verkoper in Nederland ook kunt profiteren van deze verandering. In dit artikel lees je wat deze omslag voor jou betekent en hoe je zelf Shopping op een doeltreffende manier inzet.

Waarom wordt Google Shopping gratis?

Voorheen heeft Google altijd kosten in rekening gebracht voor het plaatsen van producten op Shopping. Dat gaat het bedrijf nu veranderen. Om te beginnen wordt de dienst niet helemaal gratis. Voor topplaatsingen, zoals gepromote producten, moet nog steeds betaald worden. Naast deze gepromote producten worden vanaf nu dus ook gratis geplaatste producten vertoond. Google staat al jaren ter discussie vanwege het misbruiken van haar machtspositie met Shopping. Zo kreeg het bedrijf in 2017 een megaboete opgelegd van 2,42 miljard euro door de Europese Commissie, omdat het de eigen prijsvergelijker bevoordeelde in de zoekresultaten van de zoekmachine. Sindsdien voert Google regelmatig aanpassingen door in haar zoekmachines en algoritmes. Het gratis aanbieden van Shopping is hier een voorbeeld van.

Is Google Shopping iets voor mijn bedrijf?

Als online verkoper wil jij natuurlijk alles weten over de mogelijkheid om jouw product gratis op Shopping te plaatsen. Heb je een webshop en verkoop je jouw producten dus online? Dan kun je sowieso gebruik maken van Shopping. En er liggen mooie kansen in het verschiet! Zowel voor bedrijven die al gebruik maken van de betaalde functie van Shopping en voor bedrijven die nog helemaal geen gebruik maken van Shopping. Bedrijven die al werken met Google Shopping profiteren straks mogelijk op twee manieren: bespaar geld door de producten waar je nu voor betaalt gratis aan te bieden óf blijf betalen voor gepromote producten en plaats andere producten gratis op Shopping. Maak je als bedrijf nog geen gebruik van Shopping? Dan is het nu een geschikt moment om je eens te verdiepen in deze service.

Hoe werkt Shopping?

Shopping is de prijsvergelijker van Google waar gebruikers aan de hand van hun zoekwoorden een ruim aanbod aan producten voorgeschoteld krijgen. Deze kunnen in een kolom- of lijstweergave getoond worden en per producttegel is verschillende informatie zichtbaar. Als voorbeeld gebruiken we hieronder het zoekwoord ‘voetbalschoenen’.

Google Shopping wordt gratis

Google Shopping geeft momenteel nog een overzicht van gesponsorde producten.

Je ziet direct hoeveel een paar voetbalschoenen kost en welke webshop het product via Shopping aanbiedt. Ook vind je informatie zoals hoeveel productreviews er geschreven zijn, hoe positief deze reviews gemiddeld zijn en waar de schoenen nog meer te koop zijn. Bovenin is te zien dat deze voetbalschoenen in Shopping gesponsord zijn. Dit gaat dus veranderen met de komst van gratis Shopping. Wat de verdeling tussen betaalde en gratis geplaatste producten precies gaat zijn, is op dit moment nog niet duidelijk. Als we de blog van Bill Ready mogen geloven, worden er dus voornamelijk gratis geplaatste producten getoond. Het blijft daarom interessant om de ontwikkelingen omtrent Google Shopping de komende tijd te volgen.

Profiteer van deze verandering

Wil je profiteren van het vernieuwde Google Shopping? In dat geval moet je aan de juiste knoppen draaien in Google Merchant Center. Uit onze ervaring blijkt dat Google Shopping het meest converterende kanaal is. Het is dus zeker de moeite en investering waard om dit uit te besteden aan een ervaren partner op online marketinggebied. Een bedrijf zoals ROIpartners helpt je dan ook graag en wij helpen jou dan ook om het maximale uit je Google-account te halen. We zijn gespecialiseerd in SEA en bovendien goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van online marketing. Wil je meer weten over Google Shopping of Google Merchant Center? Neem gerust contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden!

Meer informatie?

Vul onderstaande formulier in of bel ons op +31 (0)76 303 58 74.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees meer