Vervolg basis optimalisatie WordPress websites

Geplaatst op 16 november 2017 door Mitchell in Uncategorized

In een eerder artikel hebben we een aantal punten uitgelicht die zorgen voor de basis SEO van WordPress websites. Vandaag gaan we in op een aantal andere aspecten die in de basis belangrijk zijn voor een goed geoptimaliseerde WordPress website.

3 standaard optimalisatie mogelijkheden WordPress

De volgende punten lijken misschien vanzelfsprekend, maar lang niet iedere webmaster heeft dit goed voor elkaar:

  1. Uitgaande links in templates
  2. Voorkom spam bij reacties
  3. Dubbele content

1. Uitgaande links in templates

Uitgaande links in footer website

Voorbeeld uitgaande links in de footer van een website.

Een WordPress website is gemakkelijk vorm te geven aan de hand van templates. Dit zijn als het ware vooropgezette designs voor je website, die je naar eigen smaak kunt invullen. Je kunt kiezen voor gratis templates, betaalde templates, of het maken van een eigen template op maat.

Uiteraard raden we voor bedrijfswebsites af om te kiezen voor een gratis template. Niet alle gratis templates zijn voldoende beveiligd. Daarnaast hebben ze vaak een uitgaande link in de footer die niet bijdragen aan de vindbaarheid van je website. Dat komt met name omdat de naam van het template of van de ontwikkelaar niet relevant is aan de content op jouw website.

Mocht je toch een template hebben met een uitgaande link in de footer (of ander deel van de website), vergeet dan niet om de nofollow tag toe te voegen. Hiermee geef je aan dat zoekmachines geen waarde mogen hechten aan de link waarna wordt verwezen.

2. Voorkom spam bij reacties

Standaard maakt WordPress het mogelijk voor bezoekers om te reageren op berichten binnen je website. Dit klinkt in eerste instantie interessant, interactie is namelijk goed voor je vindbaarheid. Echter, in de praktijk zorgen dit soort mogelijkheden vooral voor veel spam. Spam is uiteraard slecht voor de beoordeling van je website. Je kunt hier een aantal dingen tegen doen.

  1. Zorg dat je er handmatig voor kiest per artikel of bezoekers een reactie mogen achterlaten. Kies er daarnaast voor dat reacties automatisch worden uitgeschakeld na een ‘X’ aantal dagen.
  2. Activeer de Akismet plugin. Standaard wordt deze plugin meegeleverd, echter dien je nog een API key aan te vragen en in te voeren.
  3. Kies voor een extra security of anti-spam plugin, mocht dit nodig zijn.
Reactie instellingen WordPress

Ga naar instellingen > reacties en vul hier jouw gewenste instellingen in.

3. Dubbele content

Dubbele content is slecht voor de ranking van je website. Toch komt het nog op veel websites voor. De ene keer is dit duidelijker te zien (en op te lossen) dan de andere keer.

In veel gevallen is de content van een WordPress website beschikbaar via RSS. Dit zorgt ervoor dat andere websites jouw content kunnen gebruiken op hun site. Wanneer jouw content niet op een unieke en relevante manier wordt hergebruikt, kan dit negatief zijn voor je eigen prestaties. Het is daarom goed om te mogelijkheden hierin te beperken voor andere web eigenaren.

Interne publicatie dubbele content

Uit zichzelf maakt WordPress en hoop dubbele content aan, zonder dat je dit direct doorhebt. WordPress is van origine een blogsysteem. Hierbij worden automatisch verzamelpagina’s aangemaakt voor archieven (berichten in een bepaalde maand), auteurs (alle berichten van schrijver ‘Jan’), categorieën (alle berichten in de categorie SEO) en tag’s (indien je de berichten koppelt aan bijvoorbeeld de tag ‘WordPress websites’). Eén bepaald bericht kan zodoende aan meerdere (zelfs tientallen) pagina’s gekoppeld worden. Dit is iets wat je absoluut wilt voorkomen. Hoe je dit doet?

  1. Gebruik slechts een minimaal aantal categorieën en tags voor je blog.
  2. Gebruik de canonical tag, waarmee je aangeeft welk bericht of welke pagina de waarde moet krijgen (indien de inhoud op meerdere plaatsen te vinden is). Via Yoast SEO kun je dit gemakkelijk instellen.
  3. Gebruik de tag rel=next/previous wanneer je gebruik maakt van paginanavigatie.
  4. Voer een samenvatting per bericht in, zodat dit wordt opgenomen in de RSS feeds, in plaats van de volledige berichten.
  5. Voer per tag, categorie, auteur, archief, etc. een duidelijke omschrijving in, zodat dit wordt “gelezen” door de zoekmachines boven de eventuele dubbele inhoud.

Heb je nog vragen over (een van) deze onderwerpen, neem dan gerust contact met ons op. Binnenkort nog meer tips voor het optimaliseren van je WordPress website!

Meer informatie?

Vul onderstaande formulier in of bel ons op +31 (0)76 303 58 74.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees meer