Alles over structured data (Schema Markup)

Geplaatst op 26 november 2021 door Amber in seo

Structured data, microdata of Schema Markup: misschien heb je wel eens een of meerdere van deze termen uit de mond van een SEO-specialist horen komen of heb je er iets over gelezen. Structured data is een veelgebruikte en zeer belangrijke manier om de SEO van jouw website te verbeteren. Wat het precies is, waarom het zo belangrijk is voor je SEO en hoe je het in kunt zetten op jouw website, dat lees je hier.


Wat zijn structured data, microdata en Schema.org?

Structured data, microdata en Schema.org hebben allemaal iets met elkaar te maken, maar betekenen niet exact hetzelfde. De termen worden soms ten onrechte door elkaar heen gebruikt. Gelukkig hoef je de begrippen niet volledig te begrijpen om er toch gebruik van te maken. Wil je er toch het fijne van weten? Dit zijn de definities van de verschillende termen:

Structured data

Zoekmachines maken gebruik van structured data om de content op jouw website te begrijpen. Het is een breed begrip, omdat structured data (vrij vertaald: gestructureerde gegevens) alleen wil zeggen dat de data die een zoekmachine verzamelt volgens een vast patroon (structuur of schema) wordt georganiseerd.

Het internet is zo groot, dat al deze data lastig te categoriseren en te begrijpen is voor een zoekmachine. Met structured data voeg je extra informatie aan je webpagina toe. Deze informatie ziet een bezoeker niet, omdat het in de broncode van je website verwerkt wordt. Het is dus enkel bedoeld voor SEO.

Microdata, JSON-LD en RDFa

Microdata is een standaard die je aan de broncode
De broncode van je website laat zien uit welke elementen een pagina bestaat. Klik op je rechtermuisknop en dan op 'inspecteren' om de broncode van deze pagina te bekijken.
van je webpagina kunt toevoegen om de zoekmachine duidelijk te maken wat een bepaald element op de pagina is. Naast Microdata zijn er ook standaarden als JSON-LD en RDFa. Google heeft zelf een voorkeur voor JSON-LD, net als de meeste webbeheerders. JSON-LD is namelijk eenvoudiger te gebruiken dan microdata.

Schema.org

Schema.org is een standaard die bestaat uit een verzameling van microdata of JSON-LD tags waarmee je bepaalde content kunt duiden voor de zoekmachine. Deze tags zijn stukjes metadata waarvan de betekenis is afgesproken. Zo zijn er tags voor FAQ’s, recepten, video’s en heel veel meer. Deze tags worden beheerd door Google, Microsoft, Yahoo en Yandex.


Waarom is structured data zo belangrijk voor mijn website?

In het kort: structured data is de manier van communiceren, microdata is de taal en Schema.org het woordenboek. Uiteindelijk is het vooral het doel dat telt: door metadata aan je content toe te voegen laat je een zoekmachine zien wat voor type content het is.Of je het dan structured data, microdata of Schema Markup noemt, maakt verder niet veel uit. Wat veel belangrijker is, zijn de mogelijkheden die structured data te bieden heeft. Het is tijd voor een voorbeeld.

Wanneer je op ‘pannenkoeken recept’ zoekt, krijg je drie recepten te zien:

Structured data featured snippet

Deze zoekresultaten zien er anders uit dan een standaard zoekresultaat. Deze vorm van zoekresultaten noemen we featured snippets. Dit zijn korte, unieke zoekresultaten die speciaal ontworpen zijn voor bepaalde soorten content. Recepten, FAQ’s en video’s zijn slechts enkele voorbeelden van featured snippets.

Deze featured snippets zijn ontworpen om extra op te vallen. Ze genereren dan ook veel meer bezoekers dan een standaard zoekresultaat. De zoekmachines zijn echter niet altijd slim genoeg om zelfstandig te achterhalen wat voor soort content er op jouw webpagina staat. Met structured data geef je de zoekmachine dat extra beetje informatie over jouw content en zorg je ervoor dat jouw website nog meer opvalt in de zoekresultaten.

structured-data-standaard-zoekresultaat
De standaard zoekresultaten staan los van de featured snippets. Dit is een voorbeeld van een standaard zoekresultaat, een beeld dat iedereen kent.

Featured snippets zijn overigens maar een voorbeeld van de mogelijkheden van structured data. Er zijn ook veel meer – soms onzichtbare – manieren waarop structured data gebruikt wordt door zoekmachines om jouw content beter te begrijpen en te vertonen.


Hoe kan ik structured data gebruiken?

Zoals je begrijpt, biedt het gebruik van structured data ongekende kansen voor jouw website.Stel je voor dat jouw video of FAQ als featured snippet getoond wordt. Het goede nieuws is dat dit niet zo ingewikkeld is als het lijkt.

Een handige webbouwer kan veel vormen van structured data op je website verwerken, zonder dat je daar zelf mee bezig hoeft te zijn. Denk aan het markeren van je adresgegevens, de reviews die jouw product krijgt of zelfs het product zelf.

⚙️Automatisch genereren

Sommige extensies of plugins voorzien data automatisch van Schema Markup. Neem bijvoorbeeld de Yoast-plugin op WordPress. Deze maakt het mogelijk om vragen en antwoorden automatisch als FAQ schema op te maken. Je hoeft de vraag en het antwoord alleen nog maar in het juiste veld in te voeren. Hulpmiddelen als deze zorgen ervoor dat het toevoegen van structured data vanzelf gaat.

🔧Handmatig genereren

Het is echter niet noodzakelijk om een plugin of extensie te gebruiken om structured data aan je content toe te voegen. Er zijn verschillende online generators die de html-code binnen enkele seconden kunnen generen. Je hoeft deze code alleen maar te kopiëren naar je website. Het is dan wel zaak om deze code bij te werken als je iets op je website aanpast. Als je de keuze hebt om dit te automatiseren, raden we dit zeker aan.


Ga direct aan de slag met jouw website

Nu jij weet wat structured data is en hoe jij er gebruik van kunt maken op jouw eigen website, is het tijd om in actie te komen. Er zijn ongetwijfeld al tientallen of misschien zelfs honderden pagina’s die je kunt optimaliseren door structured data toe te voegen. We hebben in dit artikel al enkele voorbeelden van Schema Markup genoemd, maar er zijn er nog veel meer.

Hulp nodig met structured data?

Meer informatie?

Vul onderstaande formulier in of bel ons op +31 (0)76 303 58 74.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.